EGZEMA VE TEDAVİSİ

Egzema nedir?

Egzema, deride kızarıklık, kabarma, kaşıntı gibi sıkıntılarla kendini gösteren önemli bir cilt (deri) hastalığıdır. Strese bağlı, alerjik, yağlı deri, temas egzaması gibi farklı etkilerin sebep olduğu farklı tip egzama çeşidi bulunur. Egzama farklı alt tiplerde, toplumda %10-20 oranında oldukça yaygın olarak görülür. En çok görülen egzama tipi yağlı deri egzaması olan seboreik egzamadır.  Cilt kuruluğu ile karıştırılır.

Egzemanın belirtileri nelerdir?

Egzemanın üç döngüsel dönemi vardır. Her dönemde de farklı şikayetlerle kendini gösterir.

  • Akut dönem: Deride kızarıklık, şişlik, kabarma ile birlikte şiddetli kaşıntı ve yanma şeklinde ortaya çıkar.
  • Subakut dönem: Kepeklenme ve kabuklanma şeklinde ortaya çıkar.
  • Kronik dönem: Deri kuruyarak kalınlaşır. Kalınlaşan deride çatlamalar ve renk değişiklikleri olur. Çatlayan bölgeler dışarıdan gelebilecek her türlü mikroba açık hale gelir. İltihaplanmalar oluşur ve bu, bölgenin genişlemesine sebep olur. Bu durumda kanama ve ağrı yapabilir.

Egzama bulaşıcı mıdır?

Egzama, kişiler arası bulaşıcı olmayan ama kişinin vücudunda yayılabilen ve genetik geçişli bir şekilde ortaya çıkan bir hastalıktır.

Egzama vücutta hangi bölgelerde olur?

Egzama vücutta oluştuğu bölgeye göre farklı isimlerle anılır.

  • Seboreik Egzama: En sık görülen egzemadır. Yüzde kırmızı bir zeminde sarı kabuklanma veya beyaz pullanmalarla kendini gösterir. Dermatolog olmayan kişiler tarafından kuru cilt olarak değerlendirilip, yanlış tedavi yöntemleri ile daha da şiddetlenebilir.
  • Atopik Egzama: Genetik yatkınlıkla olur. Bebeklik çağında yanaklarda gelişen kızarıklar, ilk bulgularıdır. Sonrasında diz ve direklerin iç kısımlarında sık olmakla birlikte tüm vücutta görülebilen egzama türü atopik egzamadır.
  • Temas Egzaması: Kimyasal ve iritan maddelerle direk ve sık temas sonucunda oluşurlar.
    Erken dönemde önlemler alınarak ekzemaların ilerlemeleri engellenebilir ve tedavi edilebilirler.
  • İrritan kontakt dermatit: el ve yüzde
  • Alerjik kontakt dermatit: el, ayak, yüzde
  • Dishidrotik egzama: parmak kenarlarında
  • Fotosensitif egzama: güneş gören bölgelerde
  • Fitofotokontakt dermatit: vücudun açıkta kalan bölümlerinde
  • Atopik dermatit: bebeklik döneminde yüz, büyük çocuklarda kıvrım bölgelerinde sık görülür.

Egzama neden olur?

Deterjanlar, sabunlar, saç boyaları, kozmetik malzemeler, diş macunları ve şampuanların temas ettiği bölgelerde egzama görülebilir. Bu kimyasallar herkeste aynı etkiye sebep olmamakla birlikte bazı insanlarda irritan veya alerjik mekanizmaları tetikler ve bu da egzama oluşumuna sebep olur.

Egzamanın tedavisi nasıl yapılır?

Egzamalı ya da egzama geçirmiş insanların derileri çok hassastır. Bu nedenle tahriş edici maddelerden özellikle sakınmaları önerilir. Egzamaya neden olan faktörlerin araştırılması ve onlara karşı koruyucu önlemlerin alınması önemlidir. (Kimyasallara temas, sık el yıkama alışkınlıkları, kozmetik ürünlerin yanlış kullanılması, gıdalarla alevlenen egzamalar… vb.)

Egzama tedavisinde kortizonlu kremlerin kullanımı oldukça sıktır. Ancak bunların dermatoloji uzman doktorları tarafından önerilmesi son derece önemlidir. Çünkü kullanılan bölgeye göre kremin potenti belirlenmelidir. Günlük kullanımı ihtiyaca göre değişir ve kullanım süresi çok uzun olmamalıdır. Şikayetlerin rahatlatılması açısından antihistaminik tabletler gerekli görüldüğünde kullanılabilir. Tekrarlayan atakları önlemek için evde kullanılabilecek dermakozmetik ürünlerle tedavinin devamlılığı sağlanır.

Eğer cildin ihtiyacı varsa, gün içinde yeniden nemlendirici krem bir kez daha sürülür. Sabah ve akşam, ayrıca duş veya banyo sonrası, cildin sağlam, egzamasız olduğu dönemlerde bile bol nemlendirici krem tavsiye edilir.

Egzama tedavi fiyatları nedir?

Egzama gibi cilt sorunlarına dermatoloji bölümü bakar. Uygulanacak tedavi hastanın ihtiyacına göre belirleneceğinden, egzama tedavi fiyatları uygulanan bölgeye göre değişiklik gösterebilir.

Egzama tedavisi için Dermatoloji Doktorlarımız Eda Tiftikçi ve Tuğba Türe neler diyor?

Doktorlarımız sizleri bilgilendirmek amacıyla bu genel bilgileri sunmuştur ancak bu bilgiler herkes için aynı olmayabilir. Hangi tedavinin yapılacağı gibi konular için internetteki bilgilere güvenmemeniz önerilir. Egzama türünü dermatoloji doktoru belirledikten sonra cildin durumuna, uygulanacak bölgeye göre tedavi protokolü belirlenir. Egzamaya hangi krem iyi gelir, egzama nasıl çabuk geçer ve tedavisi ne kadar sürer? Saçtaki, ayaktaki, yüzdeki egzama nasıl tedavi edilir? Hamilelikte egzama nasıl tedavi edilir? Ve egzama tedavi fiyatları ile ilgili sorularınız için, hemen Dermatoloji doktorlarımız Eda Tiftikçi ve Tuğba Türe’den randevu alabilirsiniz.

enEnglish (İngilizce)

Teşvikiye Cad. Lotus Apt. No: 5/5 Kat:4 Nişantaşı, İstanbul

Telefonla Randevu

Telefonla Randevu

0(545) 645 44 55

Mail ile Randevu

Mail ile Randevu

info@lotusdermatoloji.com

Online Randevu Al